Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přistěhovalci v Kodani zavádí svá pravidla. Ministryně pro integraci si to nenechala líbit

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánská ministryně pro integraci Inger Støjbergová si přímo na ulici vyměňovala názory s kolemjdoucími – dvě ženy ji nazvaly „nacistkou" a „fašistkou". Došlo k tomu ve chvíli, kdy politička byla na návštěvě podniků v Nørrebro, v části Kodaně známé svou multikulturní populací.

Støjbergová navštívila tamní sousedství, aby si promluvila s několika majiteli barů v okolí. Ti tvrdí, že jsou jejich podniky ohroženy kvůli tamním mladíkům a anonymnímu vandalismu. Když Støjbergová stála před jedním z barů, přišly dvě mladé Dánky a křičely na ni: „Nacistko!"

Když je ministryně požádala, aby svoje slova zopakovaly, řekly: „Fašistko" a odešly. Uvedla to tamní stanice TV2. Následně Dánky zastavila policie a teď jim hrozí pokuta za porušování pořádku a urážku ministryně.

Další kritiku na hlavu ministryně pro integraci nahrnuli kolemjdoucí – většinou mladíci, kteří nepochází z Dánska. Ti dávali najevo především svou nespokojenost s vládní politikou v oblasti přistěhovalectví.

„Všichni máte příležitost. Potřebujete jen vzdělání, abyste mohli jít dál a najít si práci," řekla Støjbergová davu podle stanice BT. „Jediná věc, která vám pomůže, je začlenit se do dánské společnosti. Nemůžete tady postávat celý den a obtěžovat podnikatele. Měli byste se podle toho chovat," řekla jim.

Podle řady přímých účastníků diskuze však politička reagovala přehnaně. „Byli jsme Inger Støjbergovou napadeni. Vzdělání, zaměstnání, jít něco dělat. My máme vzdělání, jen jsme v tu chvíli relaxovali. Střední školu jsem dokončil loni v létě. Teď mám rok pauzu, abych se mohl rozhodnout, co chci studovat," uvedl mladý muž jménem Ali.

„Můžete sem přijít pokaždé, když dojde k nepatrnému incidentu. To je ta vaše populistická politika. Děláte horu z malého krtince," uvedl druhý mladík, který si přál zůstat v anonymitě.

Støjbergová navštívila Nørrebro, aby se mimo jiné setkala s majitelkou Mucki Baru, jednoho z mnoha barů v této oblasti, který prý zažil výhrůžky a vandalismus ze strany místních mladých lidí - z nichž někteří údajně tvrdili, že oblast spadá pod právo šaría.

Majitelka Mucki baru Birgitte Fischerová uvedla pro list Jyllands-Posten, že jí během otevíracích hodin někdo hodil cihly oknem do baru a že od ní a jejího manžela lidé požadovali peníze za „ochranu". Její slova potvrdil majitel nedaleké kavárny, který uvedl, že do podniku nedávno vstoupili cizinci, kteří hosty vyzvali k odchodu.

„V poslední době přichází mladí muži. Přišli a křičeli, že by všichni hosté měli odejít. Pak křičeli, že místo patří jim a že Nørrebro spadá pod šaríu, takže alkohol je tam zakázán," uvedl majitel kavárny.

Inger Støjbergová ve středu na Facebooku napsala, že Nørrebro „není a nikdy bude" šaría zónou. „Ve skutečnosti máte velké štěstí, že tomu tak není," dodala Støjbergová, směrem k vandalům, „protože jakmile vás policie dopadne, budete mít spravedlivý proces."

Podle kodaňské policie ale není neklidná mládež a vandalství v Nørrebro nový nebo neobvyklý problém, zároveň však prý situace není tak dramatická, jak se tvrdí. Není prý třeba, aby se lidé obávali. „Problém není zdaleka tak vážný, jak to tisk vykresluje," tvrdí vrchní inspektor kodaňské policie Allan Nyring.

„Samozřejmě, že je to vážné pro bary, které jsou cílem útoků, ale máme zde co do činění s malou skupinou nespokojených mladých lidí, kteří se rozhodli jít ven a předvádět se, jakmile začne jaro. K tomuto problému v tomto ročním období dochází často, ale my to řešíme dialogem a potrestáním odpovědných stran, pokud je to nutné," vysvětluje Nyring.

Nyring pro list Jyllands-Posten dodal, že viníky jsou většinou mladí lidé mezi 14 - 16 roky, kteří otravují majitele barů. „Problém je dvojí. V případě vydírání budeme usilovat o odsouzení těch, kteří jsou vinni. V případech obtěžování můžeme často řešit věci prostřednictvím dialogu s rebelantskou mládeží. Je to skupina, kterou dobře známe," řekl Nyring.

Témata:  Dánsko migrace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy