Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké televizní show jsou vážnější a smutnější než dřív, všímá si tisk

Washington
Washington
Foto: Pixabay

New York - V posledních týdnech se v americké televizi mění charakter nočních televizních pořadů, všímá si list The New York Daily News. Moderátoři opustili svou obvyklou veselost a když mluví o aktualitách, jsou vážní.

Jimmy Fallon, který sklidil kritiku během předvolební kampaně Donalda Trumpa za to, že v září 2016 rozcuchal nechvalně známý účes politika vzešlého z řad hvězd reality show, jen stěží zadržoval slzy, když líčil, jak o víkendu sledoval pochod bílých rasistů a výlevy nenávisti neonacistů.

Jimmy Kimmel ve svém pořadu šel v jeho stopách, a jen napůl zažertoval, že po sérii zdánlivě upřímných prohlášení Donalda Trumpa se Američané ptají, na kterou stranu vlastně patří. "Do víkendu jsme vstupovali s obavami, že chce Kim Čong-un začít válku. A po víkendu jsme se ptali sami sebe, jestli si náš prezident vystřihl díry pro oči do prostěradla," řekl v narážce na typickou kápi Ku- Klux-Klanu.

Pro Fallona i Kimmela se události v Charlottesvillu staly jakýmsi bodem zlomu. V počátcích Trumpovy kampaně si oba oblíbení moderátoři pravidelně dopřáli nějaký ten špílec na adresu newyorského realitního magnáta.

Jak ale prezidentova divoká jízda pokračuje, oba pomalu začali zaujímat tvrdší postoj. Druhého května během poprasku kolem Trumpovy snahy odvolat a nahradit zdravotní systém Obamacare, se Kimmel neubránil slzám, když líčil zdravotní problémy svého novorozeného syna.

Ocenil Kongres za to, že se rozhodl nejít prezidentovi na ruku v jeho návrhu seškrtat zdravotnický rozpočet o šest miliard dolarů. A dodal, že žádná rodina by neměla žít ve strachu, že přijde o dítě, protože si nemůže dovolit zaplatit mu zdravotní péči.

"Pokud vaše dítě může zemřít, a přitom by nemuselo, nemělo by záležet na tom, kolik peněz vyděláváte," řekl Kimmel. "Myslím, že to je něco, na čem se shodneme, ať jsme republikáni, demokrati nebo cokoli jiného, nemám pravdu?"

Fallonův okamžik zvratu přišel po červencovém Trumpově návrhu zveřejněném na twitteru zakázat v armádě sloužit transsexuálům. Namísto toho, aby se do prezidenta opřel on sám, pozval Fallon komičku a transsexuálku Patti Harrisonovou, aby Trumpovi místo něj uštědřila pár vtipných políčků.

Moderátor Late Night Seth Meyers se po Charlottesvillu do Trumpa opřel obzvlášť razantně a tepal prezidentovo rozhodnutí ukázat prstem na "mnoho stran" po shromáždění, které si vyžádalo jednu oběť. Vinu nese "mnoho stran", citoval Meyers prezidenta, a dodal: "Pokud je vám z této volby slov špatně od žaludku, pak dobrá zpráva zní, že jste normální a slušný člověk."

Moderátor The Late Show With Stephen Colbert se rozhodl kritizovat Trumpa a jeho okolí při každé příležitosti už ve chvíli, kdy Trump v roce 2015 ohlásil svou kandidaturu. A jak plyne čas, jsou jeho výpady čím dál tím ostřejší. V lednu si vzal Colbert na paškál první Trumpovu samostatnou tiskovou konferenci. Během projevu prezident naznačil, že "zdědil chaos". "Ne, vy jste zdědil jmění. My jsme si zvolili chaos. To jen, aby bylo jasno," prohlásil Colbert.

Témata:  USA Donald Trump televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.