Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban a IS páchají v Afghánistánu válečné zločiny, říkají vyšetřovatelé OSN. Islamisté to odmítají

Taliban
Taliban
Foto: AFP

Kábul - Radikálové Talibanu a Islámského státu (IS) začátkem srpna povraždili v severním Afghánistánu desítky lidí. Způsob provedení lze pokládat za válečný zločin. Tvrdí to vyšetřovatelé OSN. Islamisté zprávu vzápětí odmítli.

Spojené oddíly Talibanu a IS mezi 3. a 5. srpnem útočily na město Mirza Olang v provincii Saripúl. Afghánské úřady tehdy oznámily, že tam přišlo o život více než 60 lidí. Tento týden byl objeven hromadný hrob s 36 těly civilistů a provládních bojovníků. Vrazi je nejprve odzbrojili a pak zastřelili.

Podle OSN je mezi mrtvými 27 civilistů včetně jedné ženy, čtyř mladých chlapců a 13 mužů starších 60 let. "Tyto vraždy jsou porušením mezinárodního humanitárního práva a mohou to být válečné zločiny," uvádí zpráva OSN.

Mluvčí Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid to označil za "nepodložené obviňování". Trval na tom, že členové Talibanu zabili 28 provládních bojovníků, ale ani jednoho civilistu. IS uvádí, že útok vedli jeho lidé a že při něm bylo zabito 54 šíitských muslimů.

Témata:  Tálibán Islámský stát válečné zločiny

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy