Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie není v izolaci, říká Asad. Odmítá spolupracovat se zeměmi, které spolupracují s teroristy

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - V Damašku dnes zemřelo šest lidí při útoku na vstupní bránu areálu, kde se koná regionální veletrh. Prezident Bašár Asad vyloučil spolupráci Sýrie se zeměmi, které nepřeruší kontakty s teroristickými skupinami.

Informaci o mrtvých agenetuře AFP potvrdil i nezávislý bezpečnostní zdroj ze Sýrie. Areál je na jihovýchodě syrské metropole, naposledy se jeho brány otevřely v roce 2011. Podle agentury Reuters se výstavy účastní místní i zahraniční podnikatelé ze 45 zemí.

"Nebude bezpečnostní spolupráce, otevřené ambasády ani žádná role pro státy, jež tvrdí, že usilují o řešení (syrské krize), dokud tyto země nezruší styky s terorismem. Nejsme v izolaci, jak si tyto země myslí a jak je k tomu vede jejich arogance," řekl Asad před diplomaty v Damašku.

Asad používá termín teroristické skupiny nejen pro džihádisty, ale i pro povstalce, kteří bojují za svržení syrského režimu.

Svá zastupitelství v Damašku uzavřely USA a další západní země, když v Sýrii v roce 2011 začal občanský konflikt. Letos v květnu se v panarabském listu Al-Haját objevila informace, že francouzský prezident Emmanuel Macron uvažuje o obnovení zastupitelského úřadu, což ale Paříž popřela.

ČR své velvyslanectví jako jediná země Evropské unie v Damašku ponechala a tento úřad zastupuje i americkou diplomacii.

Syrský prezident dnes také řekl, že se sice jeho země ubránila plánům Západu sesadit ho, ale armáda zatím nad povstalci nezvítězila a boje pokračují. Ocenil Rusko za to, že pomáhá vyjednávat místní příměří v různých částech Sýrie, a naopak kritizoval americký plán dohodnout se s Ruskem na vytvoření bezpečných zón v Sýrii, jak to navrhl americký prezident Donald Trump. Podle Asada by tak vznikla pouze bezpečná místa pro teroristy.

Témata:  Bašár Asad Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy