Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané v Rusku pozastaví vydávání nepřistěhovaleckých víz, pro turisty se situace zkomplikuje

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Spojené státy od středy do 1. září pozastaví vydávání všech typů nepřistěhovaleckých víz, poté je až do odvolání budou vydávat jen v Moskvě. Pro Rusy, kteří chtějí USA navštívit jako turisté, tak získání víza bude znamenat cestu do metropole.

Dnes to na svém webu oznámilo americké velvyslanectví v Moskvě. Nový režim vydávání víz je reakcí na ruské nařízení, podle kterého USA musí do 1. září snížit počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Moskva toto nařízení vydala v odpovědi na nové protiruské sankce.

"Ruské rozhodnutí omezit zdejší diplomatickou přítomnost Spojených států vyvolává pochybnosti o ruském odhodlání zlepšit vzájemné vztahy. Ponecháme si dostatek personálu, abychom mohli pokračovat v naší základní práci," uvedla ambasáda.

V prohlášení také upozornila, že po 1. září bude víza možné získat jen v Moskvě a ne na dalších amerických zastupitelských úřadech v zemi.

Všichni zájemci o víza, kteří měli dohodnuté schůzky s konzulárními úředníky, dostanou vyrozumění, že jejich pohovory byly zrušeny a že se musí objednat na nové termíny.

Témata:  Rusko víza USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.