Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci řešili novou podobu rodičovské dovolené. Dočkali se i kritiky

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Europoslanci dnes přijali usnesení, podle kterého má být rodičovská dovolená dostupná pro všechny. Člneské státy EU dále mají více podporovat otce, aby si volno vybírali. Zazněly ale i hlasy, že by do takových věcí neměla EU vůbec zasahovat.

Během dopolední debaty europoslanci řešili sladění pravidel pro rodičovskou dovolenou v jednotlivých zemích EU. Část z nich zdůrazňovala, že je třeba, aby si ji vybírali v mnohem větší míře alespoň částečně i otcové. Jiní členové europarlamentu ale byli toho názoru, že do těchto záležitostí by EU neměla zasahovat.

Usnesení, které předložila belgická europoslankyně Maria Arenaová z frakce socialistů, poukazuje na velké rozdíly v pravidlech rodičovské dovolené v členských státech unie, zejména v oblasti nároku na její využití. Zaměstnanci veřejného sektoru jsou často lépe chráněni než zaměstnanci soukromých podniků.

Členské státy by měly pracujícím rodičům garantovat právo na neplacenou rodičovskou dovolenou v trvání alespoň čtyř měsíců bez ohledu na sektor zaměstnání a druh pracovní smlouvy a motivovat k využití rodičovské dovolené zejména otce, uvádí text.

"Pokud chceme, aby zůstávalo více žen na trhu práce, tak potřebujeme lepší pravidla pro sladění pracovního a soukromého života a komise o to usiluje," uvedla česká eurokomisařka Věra Jourová.

"Zprávu paní Arenaové vítáme. Směrnice platí již delší dobu, ale její cíle nejsou naplněny, a proto je třeba vyhodnotit její fungování a provést novelizace," uvedla rakouská europoslankyně Monika Vanaová ze Zelených. "Měl by platit ten standard, že otcové si budou brát povinně dva týdny z rodičovské dovolené," dodala.

"Jsem pro to, aby se posilovala účast rodičů na výchově dětí, je ale zároveň potřeba respektovat subsidiaritu. Tady si musíme dávat pozor, když chceme chránit matky z úrovně EU. Opatření by se měla přijímat na národní úrovni," uvedl německý europoslanec Arne Gericke z frakce konzervativců a reformistů.

Ještě větší kritiku zpráva sklidila od francouzské europoslankyně Joëlle Mélinové z euroskeptické frakce ENF. "Tato zpráva bude mít sekundární dopady, které by mohly být pro naši společnost nebezpečné. Povinné braní rodičovské dovolené je vměšování do činností států," prohlásila.

Témata:  EU europoslanci rodina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy