reklama

Jak uvedla agentura AP, ve Spojených státech i v Jižní Koreji v poslední době zazněly hlasy, které vyzývaly k tomu, aby manévry nebyly tak rozsáhlé nebo aby byly odloženy.

Velitel sil USA v Pacifiku admirál Harry Harris to ale odmítli. Velitel amerických sil v Jižní Koreji Vincent Brooks prohlásil, že spojenci by měli pokračovat v manévrech, dokud k tomu budou mít důvod.

"Nikdo nemůže zaručit, že tyto obrovsky početné síly nezahájí skutečnou válečnou akci v této době, kdy vojenské napětí na Korejském poloostrově dosáhlo extrémní výše," píše se v prohlášení severokorejské vlády.

Severokorejský diplomat Ju Jong-čchol na dnešní konferenci o odzbrojení pořádané pod záštitou OSN prohlásil, že KLDR nehodlá o svém jaderném arzenálu vyjednávat. "Dokud bude americká nepřátelská politika a jaderná hrozba ostatními akceptována, KLDR nebude o svých obranných jaderných prostředcích jednat," dodal.

Severokorejský vyslanec se tak vyjádřil poté, co americký diplomat Robert Wood na konferenci prohlásil, že prioritou prezidenta Donalda Trumpa je chránit USA a jejich spojence proti rostoucí hrozbě ze strany KLDR.