Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pákistán musí podle USA změnit přístup k boji proti terorismu

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Washington - Pákistán musí změnit přístup k boji proti terorismu. Spojené státy proto podmíní svou podporu Islámábádu podle dosažených výsledků. Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Tillersonovo prohlášení následuje jen krátce poté, co americký prezident Donald Trump v pondělí ohlásil novou strategii v Afghánistánu. Trump bez upřesnění uvedl, že USA posílí v této islámské zemi svou vojenskou přítomnost a že další postup zde nebude založen na časových plánech, ale na podmínkách na bojišti.

"Potýkáme se s poklesem důvěry, protože jsme svědky toho, že teroristické organizace mají v Pákistánu volné ruce, aby plánovaly a prováděly útoky proti americkým vojákům a americkým představitelům v Afghánistánu a aby v Afghánistánu narušovaly mírové úsilí," řekl Tillerson.

Pákistán proto podle šéfa americké diplomacie musí změnit svůj dosavadní přístup. "Jsme připraveni s nimi spolupracovat, pomoci jim chránit se před teroristickými organizacemi," řekl Tillerson.

"Chystáme se podmínit naši podporu Pákistánu a naše vztahy s nimi podle výsledků, které v této oblasti dosáhnou," dodal.

Témata:  USA Pákistán terorismus

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.