reklama

Hlavní barcelonský rabín Meir Bar-Hen vyzval Židy, aby se přestěhovali do Izraele, protože „Evropa je ztracena" kvůli radikálnímu islámu. Svou kongregaci, nabádá k tomu, aby uprchla z Španělska, které označil za „centrum islámského teroru pro celou Evropu".

Varování rabína přichází po teroristickém útoku v Barceloně, po kterém zemřelo 13 lidí a více než 120 dalších bylo zraněno. O další hodinu později pak teroristé zabili jednoho člověka v přímořském městečku Cambrils. K oběma útokům se přihlásila radikální skupina Islámský stát. Španělské orgány věří, že šlo o práci velké teroristické buňky, která akci už nějakou dobu připravovala.

V rozhovoru s židovskou zpravodajskou agenturou JTA rabín Bar-Hen řekl: „Židé zde nejsou natrvalo. Řeknu členům svého sboru: Nemyslete si, že jsme tady navždy. A povzbudím je, aby si koupili majetek v Izraeli. Toto místo je ztraceno. Neopakujte chybu alžírských Židů, venezuelských Židů. Raději odejděte dříve, než bude pozdě.“

Dále také řekl, že útoky odhalily přítomnost „radikálních okrajové skupiny" uvnitř muslimské komunity, což je problém, řekl, že se vztahuje na Evropu jako celek. „Evropa je ztracena," dodal. 

Jeho připomínky jsou však v rozporu s Federací židovských obcí Španělska, která uvedla, že má „plnou důvěru v bezpečnostní síly, které denně pracují, aby zabránily fanatikům a radikálním muslimům v tom, že způsobí bolest a chaos v našich městech."