Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečný význam správného pravopisu? Kvůli chybám se můžeme jevit jako méně inteligentní

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Londýn - Internetové stránky a online publikace jsou prošpikované chybami, a dokonce ani světoví lídři se občas nezarazí, aby po sobě zkontrolovali příspěvek, který se chystají odeslat na twitter. Jak připomíná BBC, mnoho lidí si neuvědomuje, že je kvůli špatnému pravopisu mohou ostatní vnímat jako méně inteligentní, než skutečně jsou.

Teď se většina každodenních záležitostí vyřizuje bleskovým ťukáním prstu na drobné obrazovce. Ale čím menší technologie a čím větší tlak na co nejrychlejší odpověď na e-maily, tím pravděpodobnější je, že se do psané komunikace vloudí chyba, anebo ještě hůř, že systém automatických oprav do textu vloží nevhodné slovo. Kdo by zapomněl na nechvalně proslulý tweet, který prezident Donald Trump poslal z "covfefe" (kávávárny)?

Kvůli obyčejné pravopisné chybě budeme nejen vypadat méně inteligentní, než jsme. Špatný pravopis může způsobit zmatek, nejasnosti a v krajních případech nás připravit o miliony kvůli promeškaným obchodům či pracovním příležitostem. Může zničit vztah se zákazníkem a dokonce i šanci najít si lásku na síti.

Mohlo by se zdát, že programy na kontrolu pravopisu nabízejí odpověď na tuto otázku, ale místo toho mají tendenci působit nový problém, varuje Anne Trubeková, odbornice na nové psací technologie a zakladatelka nakladatelství Belt Publishing v americkém státě Ohio.

Dlouhodobé srovnávání chyb v esejích univerzitních studentů v USA zjistilo, že dříve bývaly nejčastější a nejběžnější chyby pravopisné. V posledních letech ale jejich místo zaujala "nesprávná slova", vysvětlila Trubeková.

"Většina z nás už zažila, že automatická oprava pravopisu občas nahradí původně zamýšlené slovo jiným. Pokud autor text znovu důkladně nezkontroluje, pak tyto počítačem vytvořené chyby zůstanou nepovšimnuty," dodala.

Automatické opravy pravděpodobně byly důvodem, proč oficiální prohlášení Bílého domu před časem apelovalo na "peach" (broskev) na Blízkém východě, namísto "peace" (mír), řekl profesor angličtiny a literatury na Oxfordské univerzitě Simon Horobin.

Dříve všechny psané texty procházely editací a korekturou, které je měly zbavit chyb. Nyní se však online obsah publikuje velmi rychle a chyby jsou velmi časté, dodal Horobin, autor knih Does Spelling Matter? (Záleží na pravopisu?) a How English Became English (Jak se angličtina stala angličtinou).

Průzkum mezi 5500 osamělými Američany, který v roce 2016 provedla online seznamka Match.com, zjistil, že 39 procent posuzovalo vhodnost kandidátů podle jejich gramatiky. Gramatice se tak dostalo větší důležitosti než jejich úsměvu, smyslu pro oblékání nebo stavu chrupu. Další výzkum prokázal, že jakmile lidé na některé internetové stránce vidí pravopisnou chybu, často z ní ihned odcházejí, protože se obávají, že taková stránka je podvodná.

Témata:  internet jazyky život

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy