reklama

Firmy by v zahraničí měly dodržovat místní legislativu a kolektivní smlouvy, aby vyslaní pracovníci nedostávali nižší odměnu. Evropská komise má zájem na tom, aby široké politické shody ohledně směrnice o vysílání pracovníků, která se týká téměř dvou milionů Evropanů, bylo dosaženo v říjnu.

"Je nesporné, že koncept 'stejné mzdy, za stejnou práci na stejném místě' je Slovenskou republikou obecně akceptován," píše se v materiálu slovenského ministerstva sociálních věcí, který dnes vláda schválila. Slovensko nemá výhrady ani vůči obvyklé dvouleté lhůtě k převzetí revize směrnice do právního řadu, byť v současnosti se diskutuje o prodloužení lhůty na nejméně tři roky.

Slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter v úterý řekl, že země má zájem na tom, aby zaměstnanci vysílaní do jiných států EU pobírali alespoň minimální mzdu platnou v zemi svého působení.

Podle vládního dokumentu je Slovensko nadále připraveno vyjednávat ohledně směrnice v rámci zemí V4. V případě nedohody chce Slovensko zohlednit i svůj zájem ohledně zapojení do takzvaného jádra EU.