Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský soud nařídil režiséru Serebrennikovovi domácí vězení, je podezřelý ze zpronevěry

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský režisér Kirill Serebrennikov (47), kterého úřady podezírají ze zpronevěry státních prostředků poskytnutých na rozvoj umění, dostal domácí vězení. Na základě dnešního rozhodnutí moskevského soudu nesmí až do 19. října bez souhlasu vyšetřovatelů používat ani telefon či jiné komunikační prostředky.

Serebrennikov byl zatčen v úterý v Petrohradě, kde právě natáčel film. Následně byl převezen do Moskvy, kde na něj byla uvalena vazba. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až desetiletý trest vězení.

Serebrennikov je podezřelý, že zpronevěřil asi milion dolarů (přes 22 milionů Kč) poskytnutých na jeho tvorbu v letech 2011-2014. Před soudem obvinění odmítl s tím, že peníze použil na "velké a skvělé" projekty pro mladé talenty.

Serebrennikov působí od roku 2012 jako umělecký ředitel divadla Gogol-centr. Jeho díla kritizují byrokracii, korupci i vedení státu. 

Před soudní budovou, kde se případ projednával, se shromáždilo několik stovek režisérových příznivců.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy