Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na imáma z Katalánska upozornili sami muslimové už před rokem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel/Barcelona - Imám Abdalbákí Sátí, mozek teroristických útoků v Katalánsku, vzbudil už začátkem roku 2016 podezření u muslimské obce v Belgii.

"A i když nebyly informace, že by Sátí byl podezřelý z radikalizování islamistů či z nabádání k terorismu, muslimská komunita v našem regionu se rozhodla ho vyhostit z mešity," uvedl Hans Bonte, starosta belgického města Vilvoorde.

V tomto městě, které má asi 43.000 obyvatel a těsně přiléhá k Bruselu, žil imám Sátí od ledna do března 2016. "Imám sousední lokality Diegem přišel za námi a ptal se na něj. Zdál se mu divný, protože mu říkal, že přišel ze Španělska, neboť tam nemá budoucnost. Nelíbilo se mu také, že se Sátí prohlásil za imáma, ačkoli k tomu nedoložil příslušné dokumenty," uvedl Bonte v rozhovoru s agenturou EFE.

Neuvedl, koho přesně ve Španělsku tehdy s dotazem na Sátího minulost kontaktoval. Imám Sátí ale už tehdy neměl čistý trestní rejstřík. Ve Španělsku byl odsouzen na čtyři roky za obchodování s hašišem, co je podle listu El Periódico jeden ze zdrojů financování džihádistů.

Podle deníku El Mundo na jaře 2015 soudce Pablo de la Rubia rozhodl, že Sátí nebude vyhoštěn, protože nepředstavuje "reálnou hrozbu" a projevil "úsilí o integraci do španělské společnosti".

Město Vilvoorde v posledních letech přijalo řadu opatření v rámci prevence před radikalizací islamistů. Bonte s těmito kroky začal v roce 2012 poté, co vyšlo najevo, že asi 30 lidí z města odešlo bojovat do Sýrie do řad organizace Islámský stát. Základem opatření, která starosta zavedl, je zapojit do prevence proti terorismu celou komunitu.

Témata:  Belgie muslimové Španělsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy