Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem Brazílie se dočasně stal Temer, už skládá vládu

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasilia – Prozatímní funkce prezidenta Brazílie se dnes ujal dosavadní viceprezident Michel Temer. Ten vystřídal prezidentku Dilmu Rousseffovou, kterou dočasně zbavili úřadu tamní senátoři.

Informovala o tom brazilská televize G1. Temer už oznámil jména více než dvacítky svých ministrů, na rozdíl od minulé vlády v ní není ani jedna žena.

Pětasedmdesátiletý Temer bude prezidentem minimálně do té doby, než senátoři pod vedením předsedy nejvyššího soudu ve 180denní lhůtě rozhodnou o oprávněnosti ústavní žaloby vůči Rousseffové.

Pokud uznají, že porušila zákon o fiskální odpovědnosti manipulováním s výsledky rozpočtu, bude Temer prezidentem do konce původního mandátu prezidentky, tedy do konce roku 2018.

Podle televize G1 zbývá obsadit dvě vládní křesla. Novým ministrem zahraničí bude senátor a bývalý guvernér Sao Paula José Serra (74), finance povede dlouholetý guvernér centrální banky (2003-2011) Henrique Meirelles (70) a ministrem obrany bude poslanec Raul Jungmann (64), který působil jako ministr v 90. letech.

„Byla jsem zákonně zvolena 54 miliony Brazilců... a nikdy jsem si nemyslela, že budu muset bojovat proti puči," zopakovala své stanovisko ke svému sesazení Rousseffová. Dodala, že bude pokračovat v boji za demokracii. Rozhodnutí senátorů označila za nespravedlivé.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy