reklama

Podle velitelů citovaných agenturou AFP bude boj o toto západoirácké město rychlejší než boj o Mosul, který armáda vybojovala z rukou Islámského státu (IS) po devíti měsících v červenci.

„Naše morálka je dobrá, čelíme lidem z IS, prorážíme jejich linie a ničíme jejich arzenál," citovala AFP plukovníka Munzira Abada. Obrněná technika se dnes dostala do čtvrti An-Núr na jihovýchodě Tall Afaru, letectvo bombardovalo pozice členů IS. Radikálové se snaží postup vojska brzdit a na přístupové silnice postavili zátarasy z kamionů. Na vojáky míří odstřelovači a minometná palba.

Mluvčí polovojenských oddílů, které se osvobozování města účastní, řekl, že se podařilo prorazit obranné linie IS na obvodu města a osvobozovací oddíly se z několika směrů blíží centru.

V úterý se radikály podařilo vytlačit ze tří čtvrtí a armáda se dostala poprvé do městské části. Vojsko požádalo civilisty, aby mu pomohli a označili domy, kde se radikálové ukrývají. OSN připravuje přijímací střediska v pouštních oblastech, v nichž se má prchajícím civilistům dostat první pomoc. Utíkají krajinou, kde teplota ve dne šplhá až k 43 stupňů Celsia.