Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vladimir Putin ocenil dialog s Vatikánem, je prý založený na důvěře

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Soči - Moskva si cení konstruktivního dialogu s Vatikánem, založeného na důvěře. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin při setkání s nejvyšším diplomatem a státním sekretářem Vatikánu kardinálem Pietrem Parolinem. 

Rusko podle Putina vítá mimo jiné i navázání mezicírkevního dialogu mezi Svatým stolcem a ruskou pravoslavnou církví, uvedla agentura TASS.

Podle Parolina nastává v současné době důležitý moment nejen ve vztazích mezi oběma zeměmi, ale i mezi římskokatolickou a ruskou pravoslavnou církví. Vatikánský činitel ocenil například zavedení bezvízového režimu pro diplomaty mezi Vatikánem a Ruskem.

Putin při setkání s kardinálem poděkoval také za to, že Vatikán umožnil dočasné převezení ostatků svatého Mikuláše z Itálie do Ruska. Svatý Mikuláš je po Panně Marii druhý nejváženější světec v pravoslavné církvi.

Zástupce Vatikánu se setkal také s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a s hlavou pravoslavné církve patriarchou Kirillem. Kardinál při své návštěvě Ruska upozorňoval mimo jiné i na potíže, kterým katolická církev v Rusku čelí. Moskvu vyzval i k aktivnější roli při řešení krize ve Venezuele, se kterou má Rusko blízký vztah.

Pravoslavná a římskokatolická církev působí samostatně od rozkolu, který vyvrcholil jako "velké schizma" v roce 1054. O zlepšení vzájemných vztahů se v současné době snaží papež František, který se s patriarchou Kirillem setkal loni na Kubě. Šlo o vůbec první setkání hlav římskokatolické a ortodoxní církve.

Témata:  Rusko Vatikán Vladimír Putin církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy