reklama

Španělský řidič dodávky se španělskou poznávací značkou byl zatčen poté, co byly v jeho automobilu nalezeny plynové bomby. Předtím policie vzhledem k "teroristické hrozbě" zrušila v nedaleké hale koncert americké rockové skupiny, která kvůli svému názvu Allah-Las čelí kritice muslimů.

"Vyšetřování pokračuje a muže vyslýcháme," řekl dnes policejní mluvčí Gijs van Nimwegen. První zadržený je podle policie pravděpodobně neškodný. Byl údajně opilý a náklad plynových bomb dokázal vysvětlit. Uvedla to nizozemská televize NOS.

Druhého muže policie zadržela dnes kolem 02:00 SELČ v jeho bytě v provincii Severní Brabantsko blízko belgických hranic. Dům byl prohledán a také druhý zadržený byl vyslechnut.

Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb ve středu večer upozornil, že není jasné, zda výstraha před teroristickou hrozbou a zadržení řidiče dodávky spolu souvisí.

Španělská tisková agentura Europa Press tvrdí, že zadržený Španěl není napojen na džihádistický terorismus. Média se také shodují v tom, že středeční zadržení v Rotterdamu nemá přímou souvislost se dvěma útoky v Katalánsku z minulého týdne.