reklama

"Žádám Alláha, aby přijal naše bratry z Barcelony. Naše válka proti vám bude pokračovat až do konce světa," říká na videu muž se zahalenou tváří, jímž je podle španělských médií abú Salmán Al-Ándalus. Al-Ándalus je historický název pro oblast na jihu Španělska, kterou ve středověku ovládali muslimové.

Druhý muž v uniformě IS, který má tvář odhalenou, vyzývá ke svaté válce (džihádu). "Džihád nemá hranice. Pokud nemůžeš odejít do Islámského státu, dělej džihád tam, kde jsi," říká muž, kterého španělská média identifikovala jako Muhammada Jasína Péreze, zvaného El Cordobés (Córdoban, muž z města Córdoba).

"S dovolením Alláha se znovu zrodí Al-Ándalus, takový jaký byl," prohlásil také na videu Muhammad Pérez (22). Podle deníku El País je synem Maročana a Španělky, která s ním v roce 2014 odešla do Sýrie k bojovníkům Islámského státu.

Córdoba ve španělské Andalusii byla hlavním městem Córdobského emirátu, který se mezi roky 756 a 929 rozprostíral na většině území Pyrenejského poloostrova. Z něj poté vznikl Córdobský chalífát, který existoval do roku 1031, kdy se rozpadl na menší útvary. Jeho vládci vyznávali sunnitskou formu islámu.