Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cizinci o Británii ztrácí zájem, čistá migrace je nejnižší za poslední tři roky

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Čistá migrace byla v Británii od března 2016 do března 2017 nejnižší za poslední tři roky. Podle BBC do země sice přišlo o 246.000 lidí více, než odešlo, to ale oproti předchozímu období znamená pokles o 81.000.

Čistá migrace je rozdíl mezi počtem přistěhovalců a vystěhovaných lidí. Podle oficiálních dat ve sledovaném období vzrostl počet unijních občanů, kteří Británii opustili, a celkový rozdíl mezi přistěhovalými a vystěhovalými občany EU tak poklesl o 51.000.

Atraktivita Británie pro cizince z EU zeslábla kvůli nejistotě vyvolané loňským výsledkem referenda o odchodu Británie z Evropské unie. Britská vláda chce čistou migraci, neboli migrační saldo, snížit až pod hranici 100.000.

Podle britského statistického úřadu (ONS) čísla ukazují, že domů se vracejí migranti z osmi unijních zemí střední a východní Evropy. "Výsledek referenda o EU možná ovlivňuje rozhodování lidí o stěhování do a z Británie, zvláště u občanů EU a EU8 (zemí včetně ČR, které vstoupily do unie v roce 2004)," citovala BBC mluvčího statistického úřadu. "Je předčasné říci, zda je to ukazatelem dlouhodobého trendu," dodal mluvčí.

Témata:  Velká Británie migrace přistěhovalectví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy