Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při záplavách v jižní Asii zemřelo už více než 950 lidí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Záplavy vyvolané monzunovými dešti v Indii, Nepálu a Bangladéši si vyžádaly již 950 mrtvých, ani toto číslo ale nebude konečné. Do záchranných operací je zapojena armáda, postiženo je v celém regionu na 40 milionů lidí.

Nejhůře postiženy jsou podle AP severoindické státy Bihár, Uttarpradéš, Bangla a Ásám, kde počet mrtvých vystoupal na 680. Většina z nich se utopila, další zavalily sesuvy půdy.

Úřady v Biháru uvedly, že počet obětí v tomto státě dosáhl 367, ale bude pravděpodobně dále vzrůstat. Očekávají totiž, že až opadnou záplavové vody, budou v zatopených domech nalezena další těla. Vojáci a dobrovolníci evakuovali ze zaplavených oblastí Biháru asi 770.000 lidí.

V sousedním státě Uttarpradéš způsobily záplavy především tři mohutné řeky. Místní úřady uvedly, že katastrofu zavinily nejen silné deště, ale také skutečnost, že Nepál vypustil vodu ze svých přehrad na horních tocích.

Indický stát Bangla registruje 152 mrtvých a 15 milionů postižených. V Ásámu živel usmrtil 71 osob. V záplavových vodách našlo smrt také asi 300 zvířat, včetně dvou nosorožců a tygra, kteří žili v místní přírodní rezervaci Kaziranga.

V Bangladéši je bilance záplav 132 obětí a 7,5 milionu postižených. Na 10.000 hektarech půdy byla úroda zcela zlikvidována, na dalších 600.000 hektarech byla poničena.

Podle nepálského ministerstva vnitra záplavové vody v zemi již opadají a hladiny řek se vracejí k normálu. Počet mrtvých v Nepálu je 146, 30 dalších lidí se ještě pohřešuje.

Témata:  povodně v Indii Nepál Bangladéš Indie povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.