reklama

Gestem sklidil potlesk přítomných, kteří se sešli i proto, aby vyjádřili odhodlání, že se teroristy nedají zastrašit.

"Potřebuji obejmout muslima, aby tito lidé neměli strach," svěřil se listu El Periódico Javier Martínez. A jak řekl, tak udělal. Ve čtvrtek večer, když vycházel spolu s místním imámem z radnice ve městě Rubí, se oba objali. A zatímco otec malého Xaviho statečně zadržoval emoce, imám Idrís Sally se mu v náručí rozplakal. Uklidňovala ho podle listu El País i chlapcova matka Silvia.

"Sdílím bolest se všemi. Se všemi. I s rodinami teroristů. Jsme všichni lidé. A říkám to svým srdcem, nejsem pod práškami, nepotřebuji je," řekl odhodlaný otec listu El Periódico. Martínez už dříve vyslovil přání, aby jeho syn neumřel zbytečně. Zdůraznil, že Katalánsko si musí uchovat svůj historicky vstřícný postoj k lidem všech národností i náboženství. 

Martínezův syn zahynul před týdnem na třídě La Rambla spolu s dalšími 12 lidmi, mezi nimiž byl i chlapcův prastrýc. Do lidí najel dodávkou Maročan Júnis abú Jakúb. Zraněna přitom byla i chlapcova matka, která se o smrti dítěte dozvěděla až v nemocnici, nemohla totiž syna najít. Chlapce odvezl do nemocnice městský policista, který se ho předtím snažil oživit defibrilátorem z blízké lékárny.