reklama

Muž byl zabit při izraelském náletu v libanonsko-syrské hranici, Hizballáh ale později upřesnil, že Badraddín zemřel pří explozi u letiště v syrské metropoli Damašku. Organizace prý teprve zjišťuje, kdo za explozí byl. Není jasné, zda šlo o letecký, raketový nebo dělostřelecký útok.

"Podle prvních informací zemřel bratr a velitel Mustafá Badraddín při velké explozi, která zasáhla jednu z našich pozic u letiště v Damašku. Budeme pokračovat ve vyšetřování, abychom zjistili, co výbuch způsobilo," sdělil Hizballáh v prohlášení, podle nějž bylo při útoku také několik lidí zraněno.

Televize Hizballáhu Al-Manár připomenula, že Badraddín před několika měsíci řekl, že se ze Sýrie vrátí buď jako mučedník, nebo s vítězným praporem. "Dnes se vrátil jako mučedník," sdělila televize.

Podle izraelských sdělovacích prostředků je nepravděpodobné, že je za útok odpovědný Izrael. Ten do konfliktu v Sýrii vojensky nezasahuje, ale několikrát bombardoval zbrojní konvoje pro Hizballáh jedoucí na syrském území.

Mezi nejznámější činy, které má Badraddín na svědomí, patří útoky na americkou a francouzskou ambasádu v Kuvajtu v roce 1983, při nichž zemřelo několik lidí. Zvláštní tribunál OSN pro Libanon předloni zahájil proces, v němž Badraddín a čtyři další členové Hizballáhu čelil obvinění z přípravy a provedení vraždy expremiéra Harírího. Souzeni byli v nepřítomnosti.