Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozčilený Kraus: Stát nás rychtuje do chlíva jako ovce

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha - Pokuty za některé přestupky se zřejmě zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku. Zákon, který to umožní, schválila Poslanecká sněmovna. Podle moderátora a baviče Jana Krause je to ale pobuřující. Ve své show naznačil, jak to může v praxi vypadat.

„Jsem rád, že máte tolik energie, taky se snažím. Ale musím vám říct, že jsem znechucen z toho nového návrhu zákona, že úředník a policista mají mít zvláštní ochranu. Že když ho urazíte a budete na něj sprostí, tak můžete dostat deset tisíc a víc, až padesát tisíc pokutu. Ohromně mě to popuzuje a myslím, že se budeme muset sejít na Václavském náměstí, ideální by bylo, kdyby nás bylo tak 100 tisíc, abychom dali najevo, že se nám to nelíbí. Protože policista má ochranu stejně jako úředník, stejně jako my všichni jsme chráněni právem, zákony, občanským zákoníkem, trestním právem, máme zákon na ochranu osobnosti, pomluvu, a tak dále," vysvětloval moderátor, co ho v posledních dnech zaujalo.

Připomíná, že lidé jako on mají s nadávkami a urážkami také zkušenosti. „Já to znám, my veřejně známí a politici, máme tu ochranu trochu menší, víceméně nulovou, ale to nevadí, my to sneseme, protože to patří k té profesi. Ale mě to přijde jako něco nepatřičného a co signalizuje, že stát s námi začíná zacházet jak s ovcemi, které narychtuje to toho chlíva tak, jak potřebuje," myslí si Kraus.

„Druhá věc je, pokud urazíte úředníka – nevím jak – třeba mu řeknete pravdu, tak to nebude rozhodovat soud, jestli jste ho urazili, ale správní soud. No, kdo to bude? To bude úředník. A ten řekne: to je ale urážka, co jste mu řekl. A teď jako – od kdy začíná to neuctivé chování nebo urážka?" poukazuje bavič na to, že nejsou jasně určena pravidla, co je ještě v pořádku a co už je za hranou.

„Takže jsem si v určitém zoufalství připravoval určitý koncepty, že bych třeba řekl: vy jste čulák. No, to není nadávka. Dokonce nikdo nevíme, co to je. Mohlo by to vypadat jako vada výslovnosti. No, ale já jsem schopen prokázat, že R umím. Takže já jsem si to vymyslel. Jedna z variant je najít si náhradní slovník, jenže uznejte, nadávka, když ji nepoužijete, tak v každé skoro je to R, tak je to na hov.. na níc. Ale nedejme se, tohle si nemůžeme nechat líbit. Jako my všichni a policista je dokonce veřejný činitel, ten je taky chráněný, jak se patří. Je zajímavé, že najednou se zjistilo, že jsou chránění málo. A kdy se to zjistilo? Nikdo neví, oni taky ne. Jenom nás tak hnětou," varoval na závěr svého komentáře Kraus.

Témata:  Jan Kraus Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy