Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdá se vám cena másla vysoká? Bude ještě hůř, varují evropští zemědělci

Mléko nemusí být tak prospěšné, jak se tvrdí
Mléko nemusí být tak prospěšné, jak se tvrdí
Foto: Pixabay

Kodaň – Nejen Česká republika, ale i celá Evropa se potýká s nedostatkem mléka, másla a smetany. A zřejmě bude ještě hůř.

Ceny mléka i másla stoupají a okolo Vánoc se situace vyostří, varovala dnes jedna z největších mlékárenských firem na světě, dánská Arla Foods, která sdružuje 12.500 zemědělců v Dánsku, Švédsku, Německu, Velké Británii, Lucembursku, Nizozemsku a Belgii.

Šéf firmy Peder Tuborgh uvedl, že je mléka málo na celém světě a příčinou je jeho loňská nízká výkupní cena. Celosvětové ceny mléka se sice stabilizovaly, ale jsou meziročně o 28 procent vyšší, protože producenti kvůli nízkým výkupním cenám omezili výrobu.

„Všude v Evropě je velký nedostatek mléčných výrobků, vánoční poptávku vůbec nebude možné uspokojit," řekl agentuře Reuters Tuborgh. V prvním pololetí letošního roku zvýšilo výkupní cenu mléka o 19 procent.

V České republice lidé nakupují kostku másla za 50 korun, v červnu se podle šetření Českého statistického úřadu prodával jeden jeho kilogram za 187,50 korun. To představuje meziročně 43procentní zdražení.

Témata:  mléko zemědělci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy