Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oběť sexuálního zneužívání trpěla tolik, že lékaři povolili eutanazii

Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Amsterodam - Nizozemští lékaři provedli eutanazii dívce, které bylo mezi 20 a 30 lety. V dětství se stala obětí sexuálního zneužívání a psychicky trpěla tak, že doktoři dospěli k závěru, že je její stav neléčitelný a pomohli dívce zemřít.

Z dokumentů Nizozemské komise pro eutanazii vyplývá, že lékaři pomohli dívce, jejíž jméno, přesný věk ani bydliště média neuvedla, vloni zemřít. Dívka se v dětství stala obětí sexuálního zneužívání. Trpěla tak celých deset let, zneužívaná byla od svých pěti do patnácti let.

Otřesné zážitky se nenávratně podepsaly na dívčině psychickém stavu. Podle lékařských záznamů trpěla anorexií, chronickými depresemi, myšlenkami na sebevraždu, tendencemi k sebepoškozování, halucinacemi a obsedantně kompulsivní poruchou. Z toho pramenily další zdravotní problémy a mladá žena byla prakticky upoutaná na lůžko.

"Nebyla zde žádná naděje na zlepšení. Pacientka své utrpení pociťovala jako nesnesitelné," uvedli lékaři ve zprávě, v níž eutanazii doporučili. Komise nakonec žádosti dívky vyhověla. I přes své psychické problémy byla podle lékařů schopna rozhodnout o tom, že chce ukončit svůj život.

Zarážející ovšem je, že před dvěma lety se zdravotní stav dívky na chvíli zlepšil, když jí lékaři naordinovali novou intenzivní terapii. "Léčba byla dočasně a částečně úspěšná," stojí ve zprávě. Jenže vloni ji lékaři ukončili, když další posudek ukázal, že zdravotní stav pacientky se nezlepší. Komise tak vydala souhlasné stanovisko a lékaři dívce píchli smrtelnou injekci.

Případ teď vyvolal velkou debatu ve Velké Británii, kde se dlouhodobě mluví o možné legalizaci eutanazie. "Skoro to vysílá zprávu, že když jste obětí zneužívání a v důsledku toho máte psychické problémy, tak za to dostanete trest smrti. Že trest za to, že jste obětí, je smrt," citoval list Daily Mail poslance labouristů Roberta Flella.

Čas od času se objeví myšlenka legalizace eutanazie také v České republice. Naposledy na podzim loňského roku chtěli zastánci eutanazie předložit poslancům další návrh na její legalizaci, ve kterém počítali také s tím, že zákrok bude v česku provádět pětice vybraných lékařů. Podle jejich plánu by pacient musel žádost podat písemně. Lékař by s ním pak během čtyř týdnů musel vést alespoň tři rozhovory a žádost probrat také s jiným, nezávislým lékařem.

Témata:  eutanazie sexuální zneužívání Nizozemí ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy