Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kontrolách na svých hranicích budeme pokračovat, vzkazuje Rakousko

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Ministr vnitra Wolfgang Sobotka informoval, že Rakousko bude po dobu neurčitou pokračovat v kontrolách na svých hranicích, které zavedlo kvůli nelegální migraci. Řekl to v rozhovoru pro nejnovější vydání německého nedělníku Welt am Sonntag.

Evropská komise v minulosti opakovaně Rakousko i další země za prodlužování kontrol na hranicích kritizovala. Vídeň zavedla kontroly na hranicích na podzim 2015 v souvislosti s tehdejším masovým příchodem migrantů z Blízkého východu.

Podle deníku Die Welt mluvčí Evropské komise ve čtvrtek uvedla, že podle EK by dosavadní prodloužení kontrol na rakousko-německých hranicích, které vyprší 11. listopadu, mělo být posledním.

Kontroly na vnitřních hranicích takzvaného schengenského prostoru volného pohybu mohou být podle unijních pravidel zavedeny jen ve výjimečných případech a na dobu určitou. Rakousko je zavedlo před necelými dvěma lety a od té doby je opakovaně prodlužuje.

„Z důvodů vnitřní bezpečnosti musíme vědět, kdo k nám přichází. A jako ministr vnitra nebudu riskovat," vysvětlil Sobotka, proč chce pokračovat v kontrolách na hranicích.

Sobotka také v rozhovoru s německým nedělníkem uvedl, že důležitá je ochrana vnějších hranic EU. "Je nesporné, že potřebujeme funkční ochranu vnějších evropských hranic. V tuto chvíli ale nevidím jiné řešení, než pokračovat v národních opatřeních," řekl dodal.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy