Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové ukončili pátrání po osmi pohřešovaných z diamantového dolu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští záchranáři v diamantovém dole na Sibiři ukončili po třech týdnech pátrání po osmi hornících, pohřešovaných od průsaku vody do dolu.

 Oznámila to dnes agentura Interfax s odvoláním na společnost Alrosa, jíž důl patří. Ukončení záchranné operace firma vysvětlila ztrátou naděje, že nezvěstní mohli přežít, i hrozbou zaplavení šachet.

"Jsem nucen s těžkým srdcem oznámit, že nezůstala naděje, že lidi, kteří zůstali v dolu, se podaří dostat na povrch živé. Jsme hluboce otřeseni tím, co se stalo. Vědomí, že jsme udělali vše, co se dalo pro jejich záchranu udělat, nemůže být útěchou pro příbuzné a blízké," uvedl šéf firmy Sergej Ivanov a ujistil, že pozůstalí se dočkají pomoci.

Dozorčí rada firmy v pátek schválila, že rodinám nezvěstných horníků bude vyplacena pomoc v celkové výši 14,5 milionu rublů (asi 5,4 milionu Kč).

Ze 151 horníků, kteří se v dole nalézali při havárii 4. srpna, se podařilo evakuovat 143.

Témata:  Rusko doly

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy