Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuřáci pozor: WHO ve válce s tabákovým průmyslem

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brusel – Kouření navzdory varováním před zdravotními riziky patří k velmi oblíbeným zvykům. Jak ale vysvětluje server Politico, tabákový průmysl se dostal do války se Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Boj proti tabákovému průmyslu

Maragret Chanová stojí v čele WHO už od roku 2006 a sama o sobě prohlašuje, že je jejím cílem „zajistit, že obchod s tabákem zkrachuje".

WHO se pod vedením Chanové snaží zasadit o větší regulaci tabákového průmyslu. Jak server připomíná, jen za minulý rok organizace například vyzvala státy, aby na tabákové výrobky uvalily 75 % daň a zavedly vlastní technologii, která by umožnila bojovat proti pašerákům.

WHO také požaduje, aby velké tabákové společnosti neměly přístup k jednáním o implementaci nařízení EU z roku 2014, ke které by mělo dojít do 20. května. Týká se například obalů cigaret a zákazu ochucených cigaret.

Podle serveru se tak WHO otevřeně pustila do boje proti tabákovým společnostem. Jejich zástupci jsou s tímto vývojem nespokojení a požadují, aby WHO nepřekračovala hranice svého mandátu a nakládala s nimi jako s jakýmkoliv jiným průmyslem.

Tajná jednání

„Člověk si říká, kdo bude další: alkohol, cukr, sůl? Kdo další bude úmyslně vyjmut z jednání o jejich vlastním průmyslu jen kvůli tomu, že se rozhodlo, že jejich produkt není dobrý?" zlobí se Alan Hardacre ze společnosti Imperial Tobacco.

Zástupci průmyslu WHO obviňují z toho, že jsou jednání o dalších rozhodnutích čím dál tím uzavřenější a jejich lidé na ně nejsou vpouštěni; někdy podle serveru došlo i k tomu, že aby mohli zástupci průmyslu na jednáních promluvit, vyměnili si jmenovky s jinými lidmi.

WHO si ale podle serveru stojí za svým a varuje, že kouření a s tím spojené zvyky každoročně způsobí šest milionů úmrtí.

Evropa bez kouření?

Jak server vysvětluje, WHO získala přístup k regulaci tohoto průmyslu s přijetím dohody o regulaci tabáku FCTC (Framework Convention on Tobacco Control), která byla ratifikována v roce 2005. Od přijetí dohody například vzrostla průměrná cena tabákových výrobků o 150 %.

Právě zdanění patří podle serveru k nejsilnějším nástrojům, kterými se WHO snaží užívání tabákových výrobků snížit. Organizace ale má jen morální autoritu a státy její návrhy uposlechnout nemusí.

Obě strany ale podle serveru uznávají, že kouření je zvyk, který lze jen těžko měnit. Peter van der Mark z Evropské asociace kouření tabáku to okomentoval: „Evropy bez kouření je velmi těžké dosáhnout, protože se snažíte ovlivnit zvyky lidí, kteří je v mnoha zemích považují za svobodnou volbu."

Témata:  WHO kouření cigarety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.