reklama

Útok ve finském městě Turku z minulého týdne úřady hodnotí jako teroristický čin. Propuštěný muž již podle policie není podezřelý z žádného zločinu.

Při útoku nožem, který se odehrál 18. srpna, zemřely dvě ženy a dalších osm lidí utrpělo zranění. Za hlavního podezřelého, jenž zůstává ve vazbě, byl označen osmnáctiletý Maročan Abdarrahmán Maškáh. Ten soudu sdělil, že je za útok zodpovědný, ale odmítl, že by jeho motivem byl terorismus, píše agentura Reuters.

Ve vazbě zůstávají také další tři muži, kteří jsou podezřelí, že pomohli útok naplánovat.

Maročan, který je podezřelý z pátečního útoku nožem ve finském městě Turku, se údajně chtěl připojit k extremistické skupině Islámský stát (IS). Napsal to dnes finský server YLE na základě výpovědí lidí, kteří s mladíkem bydleli na ubytovně pro žadatele o azyl. Finská policie dnes uvedla, že si není jistá, zda Abdarrahmán Maškáh je jeho skutečné jméno.

"Máme důvody domnívat se, že tento muž při příchodu do naší země (v roce 2016) poskytl úřadům falešné informace," řekl dnes šéf vyšetřovatelů Markus Laine. Server YLE napsal, že Maročan při vstupu do Finska uvedl, že se jmenuje Abdarrahmán Maškáh a že je mu 17 let. První půlrok strávil v ubytovně pro mladistvé, poté byl přestěhován do centra pro dospělé žadatele o azyl.

V ubytovně se ale sám chlubil, že úřadům nepodal pravdivé informace. Podle zdrojů YLE by mladíkovi, který v Turku zabil dvě ženy a osm lidí zranil, mohlo být v současnosti již přes 20 let. Německá média v úterý napsala, že Maškáh pobýval před příchodem do Finska v Německu pod různými identitami.