Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při násilí v Barmě už zemřelo sto lidí, tisíce obyvatel prchají do Bangladéše

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Rangún - Násilí, které propuklo v pátek v barmském Arakanském státě současně s koordinovanými útoky muslimských povstalců na policejní stanoviště, si už vyžádalo na sto mrtvých.

Úřady z oblasti evakuovaly kolem 4000 nemuslimských vesničanů a tisíce příslušníků menšinového muslimského etnika Rohingů dnes pokračuje v útěku do sousedního Bangladéše, napsala agentura Reuters.

Ozbrojené střety, do nichž se proti stovkám povstalců zapojila armáda, se během soboty rozšířily na řadu míst Arakanského státu, který leží na západě Barmy a na severu svého území sousedí s Bangladéšem. Neostřejší boje se podle Reuters v sobotu odehrávaly v blízkosti města Maundo.

Podle údajů zveřejněných vládou počet obětí na životech stoupl na 98. Mezi mrtvými je podle úřadů již od pátku jen 12 příslušníků bezpečnostních sil, zatímco množství zabitých rebelů stouplo na osm desítek.

Vleklý konflikt v Arakanském státě se naposledy výrazně vystupňoval loni na podzim. Podobné útoky povstalců tehdy měly za následek rozsáhlé tažení ozbrojených sil proti Rohingům, kvůli jehož tvrdosti byla barmská vláda obviňována ze závažného porušování lidských práv. Z domovů ze strachu tehdy uteklo 87.000 Rohingů.

Témata:  Barma násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy