Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejstarší žena světa, Američanka Jonesová zemřela. Bylo jí 116 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

New York - Zemřela Američanka Susannah Mushatt Jonesová, považovaná za nejstaršího člověka světa. Bylo jí 116 let. Nyní je za nejstarší osobu pokládána Emma Moranová z Itálie, jíž je 116 let.

Jonesová žila posledních 30 let v domově pro seniory v Brooklynu a minulých deset let byla nemocná.

Narodila se v zemědělském městečku Montgomery v Alabamě 6. července 1899. Měla deset sourozenců a chodila do speciální školy pro černošky. Po absolvování střední školy v roce 1922 pomáhala rodině v zemědělství, ale po roce z domu odešla a začala pracovat jako chůva. Odjela do New Jersey a později do New Yorku.

"Milovala děti," řekla o ní loni její neteř Lois Judgeová v rozhovoru s agenturou AP. Jonesová neměla vlastní děti a provdaná byla jenom několik let. Příbuzní její dlouhověkost spojovali s obětavostí vůči ostatním a láskou k rodině.

Po přestěhování do New Yorku Jonesová pomáhala založit stipendijní fond pro mladé černošky, aby mohly studovat na vyšších školách.

Témata:  nejstarší lidé úmrtí USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy