Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron si telefonoval s Erdoganem, požádal jej o propuštění francouzského novináře

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron požádal v dnešním telefonickém rozhovoru svůj turecký protějšek Recepa Tayyipa Erdogana o rychlé propuštění francouzského novináře, vězněného v Turecku.

Oba prezidenti se podle Elysejského paláce dohodli pokračovat v kontaktech, rovněž na ministerské úrovni, aby případ mohl co nejdříve dospět k "pozitivnímu rozuzlení", tedy k novinářově návratu do vlasti.

Nezávislý žurnalista Loup Bureau (27) byl zadržen 26. července na irácko-turecké hranici, protože u sebe měl fotografie a rozhovory s kurdskými bojovníky milice YPG. Ty Ankara považuje za teroristy a podezírá je z úzké spolupráce s kurdskými separatisty na jihovýchodě Turecka.

K zadrženému novináři se až po třech týdnech dostali francouzští konzulární pracovníci. Petici žádající Bureauovo propuštění podepsalo skoro 28.000 lidí.

Macronova intervence následovala poté, co turecký soudce v pátek odmítl žádost novinářova advokáta o podmínečné propuštění.

Témata:  Emmanuel Macron Turecko novináři Recep Tayyip Erdogan Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy