reklama

Guru Gurmít Rám Rahím Sinh stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 milionů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic. Padesátiletý vousatý Sinh je populární osobnost; má vzezření rockové hvězdy, vystupuje na rockových koncertech a píše také scénáře k filmům, v nichž i hraje.

Nepokoje, které po pátečním verdiktu rozpoutaly tisíce Sinhových přívrženců v desítkách měst, si podle stanice BBC vyžádaly 38 mrtvých a stovky zraněných. Úřady se obávají ještě horšího krveprolití, až v pondělí soud ve státě Harijána na severu Indie rozhodne o výši Sinhova trestu.

Rozsáhlé sídlo gurua v Sirse opouštějí jeho stoupenci za doprovodu vojáků a po jednom. „Náš otec nemohl nikdy hřešit. Je to spiknutí, a to je naprosto nepřijatelné," řekl agentuře AFP jeden ze Sinhových žáků.

Desetitisíce Sinhových věrných přijely vyslechnout rozsudek v Pančkule, policie zadržela asi 2500 výtržníků. Hlásali, že guru, kterému hrozí doživotí, je nevinný, a rozbíjeli auta a zapalovali vládní budovy. Nepokoje kromě státu Harijána zasáhly i Paňdžáb, hlavní město Dillí a stát Rádžasthán.

Do akce byly nasazeny mohutné pořádkové síly, které měly za úkol násilnosti ukončit. Stovky vojáků a policistů zablokovaly Sinhovo sídlo v Sirse, kde platil zákaz vycházení. Ten byl dnes nakrátko zrušen, aby Sinhovi přívrženci mohli sídlo opustit; podle reportéra BBC lidé odjíždějí taxíky i nákladními vozy. Uvnitř sídla sekty mohou být ještě tisíce lidí.

„Je přirozené být znepokojen. Násilí v jakékoli podobě je nepřijatelné," zdůraznil indický premiér Naréndra Módí v pravidelném rozhlasovém vystoupení a varoval, že „trestu neuniknou ti, kdo berou zákon do vlastních rukou či páchají násilí, ať už jsou kdekoli".

V pondělí, v den vynesení rozsudku, mají být v Rohtaku zavřeny všechny školy. Služby mobilních operátorů byly ve státu Harijána vypnuty již minulý čtvrtek, aby se demonstrantům zkomplikovala možnost koordinovat jejich akce, a toto opatření bylo prodlouženo. „Jsem si naprosto jist, že vše se odehraje v klidu, bez jakýchkoliv incidentů," prohlásil v televizi policejní náčelník, odpovídající za situaci v Rohtaku.