Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští pašeráci zatčeni na Novém Zélandu, měli u sebe 20 kilo pervitinu

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - Celníci na Novém Zélandu zatkli dva Čechy, kteřé pašovali 20 kilo pervitinu. Pokud by se jim drogy podařilo rozprodat, přišli by si v přepočtu za 324 milionů korun.

Čeští pašeráci byli odhaleni ve čtvrtek na letiště v Aucklandu po příletu z Bangkoku. Pervitin měli schovaný v tajných schránkách vytvořených ve dnech dvou zavazadel, s nimiž cestovali. V každém bylo deset kilogramů drogy.

Dnes pak policie zatkla tři muže, kteří jsou podezřelí, že se do země pokusili dostat 200 kilogramů efedrinu používaného k výrobě pervitinu.

Celníci pojali podezření vůči 80 krabicím papíru, které byly na Nový Zéland dopraveny už koncem dubna. V mnoha z nich pak objevili dutiny, v nichž byl efedrin uschován. Podle novozélandského deníku jde o více než dvojnásobně větší úlovek než dosud rekordních 95 kilogramů, které se podařilo najít loni v říjnu.

V souvislosti s odhalením této zásilky provedla dnes novozélandská policie řadu razií, při nichž zatkla tři podezřelé ve věku 31, 32 a 34 let. Zabavený efedrin by mohl být využit k výrobě 150 kilogramů pervitinu, který by se na ulicích Novém Zélandu rozprodal až za 150 milionů novozélandských dolarů, uvedla policie. Zadrženým pašerákům může hrozit až doživotní vězení.

Témata:  Češi Nový Zéland drogy

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy