Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce zrušit Obamův zákaz a umožnit předávání přebytečné armádní výzbroj policii

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump hodlá podepsat exekutivní příkaz rušící opatření, které omezuje policii přístup k výzbroji zahrnující granátomety, střelné zbraně a munici. Informuje o tom agentura AP

Zákaz zavedla administrativa předchozího prezidenta Baracka Obamy poté, co veřejnost v roce 2015 pobouřilo použití vojenské techniky při potlačování protestů ve Fergusonu ve státě Missouri. Ty vyvolalo zastřelení Afroameričana Michaela Browna (18) bělošským policistou.

Podle dokumentů, které má AP k dispozici, chce Trump plně obnovit program, na jehož základě by bylo pro vojenský materiál, jenž by jinak šel do šrotu, nalezeno nové uplatnění ve formě pomoci regionálním a místním bezpečnostním složkám při ochraně bezpečnosti veřejnosti a potlačování zločinnosti.

Policejní orgány na Trumpa dlouho naléhaly, aby dodržel svůj slib, že dá armádní výzbroj opět k dispozici místním a regionálním policejním sborům, jejichž příslušníci mají být lépe chráněni při přestřelkách nebo teroristických útocích.

Témata:  Donald Trump policie USA USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy