Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilné střety v Berkeley: Policie musela rozehnat příznivce krajní pravice a odpůrce Trumpa

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Berkeley - Na nedělním shromáždění v Berkeley nedaleko San Franciska došlo ke střetům mezi příznivci krajní pravice a prezidenta Donalda Trumpa na jedné straně a jejich oponenty na straně druhé. Podle policie byli předvedeno k výslechu 14 lidí, většina z nich za porušení zákazu maskovat se a ozbrojovat se.

Problémy začaly v poledne místního času (kolem 19:00 SELČ), když navzdory zákazu dorazila do centrálního parku v Berkeley menší skupina Trumpových stoupenců. Chtěli uspořádat akci s názvem Proti marxismu v Americe, ale nedostali k tomu povolení. Policie je nicméně do parku pustila a vyčlenila jim ohrazený prostor, k němuž dorazilo také několik set lidí z opačného tábora. Byli v černém a s hesly Ne Trumpovi, Ne KKK (Ku Klux Klanu), Ne fašistické Americe, Nacisté, jděte domů.

Trumpovi odpůrci použili pepřový sprej proti vůdci pravicové extremistické organizace Patriot Prayer Joeyovi Gibsonovi. Podle listu Los Angeles Times je Gibson mezi zatčenými.

Patriot Prayer původně plánovala manifestaci na sobotu do San Franciska, ale Gibson už v pátek ohlásil její zrušení. Náhradou mělo být právě nedělní shromáždění v Berkeley, ale místní správa ho nepovolila. Starosta Jesse Arreguin vyzval odpůrce krajní pravice, aby se parku vyhnuli.

Policie oznámila, že postupně se v parku sešlo asi 4000 lidí a že se je do 15:30 místního času podařilo rozehnat. Policejní velitel Andrew Greenwood řekl, že se policisté rozhodli nebránit krajně pravicovým demonstrantům vstoupit do parku, protože se tak předešlo mnohem brutálnějšímu násilí v ulicích.

Při podobném střetu zastánců extrémní pravice a jejich odpůrců 12. srpna ve Virginii zemřela jedna žena a asi 20 lidí bylo zraněno.

Témata:  demonstrace v USA Donald Trump antifašisté policie USA extremismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.