reklama

Tisková agentura Amaq je zpravodajský portál úzce vázaný na Islámský stát. Dostává od něj tipy a často je mezi prvními, kdo oznámí, že IS se k útoku hlásí. Samotná agentura pracuje tak, že publikuje mnoho krátkých zpráv na šifrované aplikaci Telegram. Titulky upozornění, článků i videí používají běžný novinářský slang jako je "breaking news" či "exkluzivně". 

Svou příslušnost k islamistickým radikálům schovává také agentura za zjemněné výrazy. Zatímco oficiální kanály IS použijí výraz "vojáci chalífátu", agentura napíše "Bojovníci Islámského státu:" Oběti útoků nazve "zahraniční občané" místo pojmu "křižáci", který používá IS.

Je však třeba nenechat se zmást. Amaq vysílá do světa zprávu Islámského státu a zdánlivá nezávislost a serióznost na tom nic nemění. Ačkoliv skupina totiž není oficiálně součástí mediálního aparátu IS, funguje, jako kdyby byla.

„Stala se mnohem více součástí propagandy IS a je v současnosti její důležitou součástí. Má jako prioritu informovat o tom, že se někdo přihlásil k zodpovědnosti za útok,“ řekl o agentuře Charlie Winter, který se zabývá výzkumem mezikulturního násilí. 

Islámský stát si nadále ponechává svou oficiální stanici Al Bayan a také měsíčník Dabiq. Dále pod něj spadá mnoho produkčních společností, které pravidelně vydávají děsivá videa. Také má každá provincie státu mediální centra, která se starají o lokální záležitosti. Veškeré zprávy jsou pečlivě konstruovány tak, aby zaujaly co nejvíce potenciálních rekrutů a zároveň podporovali oficiální ideologii.

Přes veškeré snahy o zdánlivou nezaujatost je třeba mít na paměti, že hlavní funkcí Amaqu je propaganda pro IS. Jako příklad slouží titulek, který minulý říjen v rámci "zpravodajství" agentury vyšel. Americké speciální síly ve spolupráci s Kurdy osvobodili několik desítek vězňů ISIS na severu Iráku. Nadpis hlásal - "Pokažená zásobovací akce americké armády".