reklama

Reverend Rory MacLeod, bývalý královský mariňák, který sloužil v Afghánistánu, tvrdí, že by na Skotské vysočině mohly vzniknout osady, kde by mohlo žít asi 100 tisíc migrantů. Podle něj by se tak vyřešily hned dva problémy – kromě toho, že by uprchlíci našli nové útočiště, by to prý pomohlo vyřešit problém s tamním poklesem populace.

MacLeod, který v armádě působil více než šest let, řekl, že nárůst přinese „injekci mládí a talentu do naší opuštěné divočiny, zatímco v kopcích se opět rozezní průmysl a kultura - byť exotická“. Jeho slova cituje skotský server Scotsman.

V dopise pro církevní magazín Life and Work napsal: „Dvě věci mě dnes v novinách zaujaly: nárůst počtu migrantů, kteří se pokoušejí o nebezpečnou cestu přes Středomoří ze severní Afriky do Evropy, a neklidná povaha skotské ekonomiky.“

Dodal, že na jednom z večerů věnovanému studiu Bible on a další věřící diskutovali o tom, jak by mohli reagovat na uprchlickou krizi. „Někdo přišel s návrhem, který by vyřešil obě záležitosti: že by se na severozápadní vysočině měla vytvořit dvě nová města se 100 000 obyvateli, která by měla být nabídnuta k obsazení uprchlíkům ze Středního východu a severní Afriky,“ popisuje duchovní.

MacLeodova slova přicházejí uprostřed obav, že skotskou ekonomiku negativně ovlivní brexit, protože v celém Spojeném království žije velké množství státních příslušníků EU, kteří budou zřejmě muset odejít. Podíl čisté migrace do království se navíc dostal na tříleté minimum.

Už před klíčovým referendem se ozývaly hlasy, že pokud se brexit ekonomicky nevyplatí, Skotsko má mít možnost opustit Británii. Tuto myšlenku podporuje například skotská premiérka Nicola Sturgeonová.