reklama

Výbor OSN vyjádřil své znepokojení v souvislosti s blížícím se mistrovstvím světa ve fotbale, které se má v roce 2018 poprvé historii konat v Rusku. Země se zavázala před finále sportovní události bojovat zejména proti nesnášenlivému chování fotbalových fanoušků.

Za rasistické projevy fanoušků dostaly přitom minulý měsíc od Ruské fotbalové unie pokutu ve výši až 250.000 rublů (zhruba 93.000 korun) fotbalový klub Spartak Moskva i jeho největší rival Dynamo.

Šéf ruské federální agentury pro záležitosti národností Igor Barinov uvedl, že země trvale bojuje proti glorifikaci nacismu, který je v Rusku od roku 2014 považován za zločin. V roce 2016 podle něj úřady odhalily zhruba 1450 extremistických trestných činů, 993 případů skončilo u soudu a 934 provinilců bylo shledáno vinnými.

Počet rasistických útoků se v zemi v posledních letech sice snížil, násilí proti lidem ze střední Asie, Kavkazu a dalším etnickým menšinám jako jsou Romové a lidé z Afriky ze strany neonacistických a kozáckých skupin však stále přetrvává. V Rusku prý stále chybí protidiskriminační legislativa. Extremistickou činnost pak ruské federální zákony definují jen vágně, upozorňuje výbor OSN.