Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinské hnutí Hamas opět obnovuje dobré vztahy s Íránem

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Gaza – Hamas, radikální palestinské hnutí, které vládne v Pásmu Gazy, zlepšilo vztahy s Íránem a připravuje se na další konfrontaci s Izraelem. Na dnešní tiskové konferenci to řekl nový šéf Hamasu Jahjá Sinvár. 

Teherán byl nejbližším spojencem Hamasu již v minulosti. Vztahy mezi Gazou a Íránem ale ochladly, když Hamas odmítl v syrské občanské válce podpořit armádu syrského prezidenta Bašára Asada, za kterým Írán stojí.

V současné chvíli je Írán pro Hamas největší „finanční a vojenskou oporou" uvedl Sinvár při své první schůzi s novináři od svého nástupu do funkce v únoru. Kolik Teherán Hamasu přispívá, Sinvár nesdělil. Před ochlazením vztahů v roce 2012 však Teherán hnutí posílal 50 milionů dolarů (zhruba jednu miliardu Kč).

Sinvár rovněž uvedl, že Hamas s pomocí Teheránu posiluje své vojenské schopnosti a připravuje se na „osvobození Palestiny". „Tisíce lidí každý den vyrábí rakety, hloubí tunely a cvičí žabí muže (speciálně vycvičené a vyškolené jednotky zpravidla pro boj ve vodě či přímo pod vodní hladinou)," řekl Sinvár.

Nový vůdce Hamasu, který strávil 25 let v izraelském vězení, řekl, že zahájit čtvrtou válku s Izraelem nechce. Hodlá se prý spíše soustředit na zlepšení špatných životních podmínek v chudé pobřežní enklávě.

Izrael a Egypt zahájily blokádu Pásma Gazy poté, co nad ním v roce 2007 hnutí Hamas převzalo kontrolu. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbas, který udržuje pod kontrolou Západní břeh Jordánu, zároveň požádal Izrael, aby snížil enklávě přísun elektřiny. Pásmo Gazy se tak ocitá bez proudu až 16 hodin denně a většina jeho obyvatel žije v chudobě. Až 50 procent lidí je nezaměstnaných.

Témata:  HAMÁS Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy