reklama

V místním rozhlase si dnes Trapero postěžoval, že jeho policisté nevěděli prakticky nic o trestní minulosti imáma z Ripollu, který stál za nedávnými teroristickými útoky v Katalánsku. Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido kritiku odmítl s tím, že „spolupráce je velmi úzká".

Podle katalánské policie se velká část informací, které se týkají Katalánska, z Madridu nepřichází. Trapero si také postěžoval, že katalánská policie neměla informace o trestní minulosti Maročana Abdalbákího Sátího. Ten působil od roku 2015 jako imám v katalánském městě Ripoll a podle dosavadního vyšetřování stál za nedávnými útoky z Barcelony a Cambrilsu, které si vyžádaly 16 obětí.

Už v roce 2005 byl imám sledován španělskou policií kvůli podezření z kontaktů na teroristy ze skupin hlásících se k teroristické síti Al-Káida. Dokonce byl odsouzen na čtyři roky za pašování drog a měl být vyhoštěn. Po propuštění ze španělského vězení v dubnu 2014 se ale jeho právníci odvolali a nakonec mu bylo dovoleno v zemi zůstat.

„Věděli jsme velmi málo, lépe řečeno, nevěděli jsme vůbec nic," řekl v katalánském rozhlase Trapero na otázku týkající se Sátího. „Bylo by ale nespravedlivé říkat, že kdybychom informace měli, mohli jsme útokům zabránit. Nemohli," uvedl Trapero.

„Informace týkající se terorismu sdílíme se všemi, protože spolupráce je velmi úzká," prohlásil španělský ministr vnitra Zoido.

Minulý týden se v souvislosti s teroristickými útoky v Katalánsku také znovu začalo hovořit o tom, že by katalánská policie měla mít přímý přístup k informacím Europolu (evropské policejní agentury). V současnosti ho katalánští policisté mají, stejně jako například baskická policie, zprostředkovaný přes španělskou národní policii.