reklama

Teroristé by si mohli vynutit vstup do Westminsterského paláce a rozpoutat peklo v Dolní sněmovně Spojeného království za méně než pět minut, tvrdí po simulovaném cvičení britská policie. Během cvičení, které se uskutečnilo v noci, důstojníci představující extrémisty použili loď, aby získali přístup k budově z řeky, pak vtrhli do dolní komory sněmovny, informuje deník The Telegraph.

„Zkouška odolnosti", která se konala v době, kdy měl britský parlament prázdniny, byl součástí vyšetřování vedeného britskou policií pět měsíců po teroristickém útoku u Westminsterského paláce. The Telegraph cituje zdroj obeznámený s průběhem simulovaného teroristického útoku, který řekl, že během testu trvalo pouhých pět minut, než se útočníci dostali do sálu. Policie odhaduje, že při takovém útoku by mohlo být zabito více než 100 poslanců.

Noviny také doplnily, že nyní byla kvůli ochraně vstupů z řeky rozmístěna ozbrojená stráž a že také bude vydáno více než 15 000 bezpečnostních průkazů, aby byly uzavřely případné bezpečnostní mezery.

Útoky u významných britských budov jsou stále častější, policie v pátek večer zadržela muže ozbrojeného dlouhým mečem před Buckinghamským palácem poté, co napadl tři policisty. Později byl obviněn z teroristických trestných činů. V neděli policie uvedla, že v souvislosti s tímto incidentem byl v západním Londýně zatčen druhý muž ve věku asi 30 let. Panuje podezření, že byl „zapojen do přípravy nebo podněcování k terorismu", informovaly úřady.