Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku se bojovalo, Kurdové sestřelili helikoptéru

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Při střetech turecké armády s kurdskými rebely a pádu helikoptéry zemřelo osm vojáků a patnáct povstalců. MZV ČR varuje před cestami do jihovýchodního Turecka.

Boje vypukly dnes ráno v okolí města Çukurca v jihovýchodní provincii Hakkari u hranic s Irákem. Zemřelo při nich šest vojáků a dalších osm bylo zraněno. Při pádu vojenského vrtulníku později zemřeli oba piloti. Zřícení stroje, který byl do oblasti bojů vyslán, způsobila technická závada.

S kurdskými separatisty z PKK udržovala vláda do loňského léta křehké příměří. Pak se ale Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku. Od podzimu vláda spustila ofenzivu na převážně kurdském jihovýchodě Turecka, kde od té doby zahynulo několik tisíc kurdských povstalců a stovky civilistů a vojáků.

Vzhledem k přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci MZV ČR důrazně varuje před cestami do oblasti jihovýchodního Turecka. V návaznosti na poslední a možný další vývoj situace doporučujeme zvážit nutnost cestování do Ankary, cestu uskutečnit pouze v odůvodněných případech, např. plánovaná obchodních jednání, studium, pracovní cesta atp.

MZV ČR žádá české občany, aby v případě jakékoli nečekané situace sledovali a respektovali pokyny a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů. Upozornění platí se zvýšenou důležitostí pro pouliční demonstrace a oslavy, k nimž dochází ve večerních hodinách, často v pátek a o víkendech.

Témata:  Turecká armáda Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy