Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepleťte si islamistu s muslimem. Musíme zajistit bezpečnost našich občanů, burcuje Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron měl dnes svůj první projev o mezinárodní politice před velvyslanci v Paříži. Za prioritu označil boj proti islamistickému terorismu. Francie čelí od předloňského roku nebývalé vlně útoků, které si vyžádaly 239 mrtvých.

"Zajistit bezpečnost našich spoluobčanů učinilo z boje proti islamistickému terorismu první z našich priorit... Stav andělské nevinnosti není vhodný, ani strach z islámu, který si plete islamistu s muslimem," zdůraznil Macron.

"Vykořenit terorismus vyžaduje také odstranit zdroje jeho financování," uvedl prezident. Ohlásil, že začátkem příštího roku uspořádá v Paříži konferenci o boji proti financování terorismu. Přál by si dosáhnout transparentnosti ohledně všech sil poskytujících teroristům peníze.

Proto Macrona není nezbytné vybrat si mezi dvěma blízkovýchodními rivaly, Saúdskou Arábií a Íránem. "Dosáhneme našeho cíle jedině, pokud nevstoupíme do tohoto uspořádání a neuzavřeme se v jednom táboře. Síla naší diplomacie spočívá v tom, že mluví se všemi," řekl prezident. Nezbytné je podle něj udělat více pro rozvoj subsaharské Afriky.

Současně ohlásil, že na jaře příštího roku navštíví Blízký východ, včetně Izraele a palestinských území, kde by chtěl napomoci k oživení mírového procesu. Dalšími zastávkami na cestě by mělo být Jordánsko a Libanon.

Macron dále prohlásil, že chce posunout debatu o budoucnosti Evropské unie po brexitu a znovu dal najevo přání posílit ekonomickou a měnovou unii jako jádro EU. "Raději budu budovat budoucnost, než kráčet přes minulost," řekl. "Brexit by neměl spolykat veškerou energii," dodal.

Macron počítá s tím, že více iniciativ ohledně budoucnosti EU přijde po zářijových německých parlamentních volbách. Již dříve dal najevo, že v rámci prohloubení eurozóny by rád viděl i společného ministra financí.

Témata:  Emmanuel Macron terorismus Francie Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.