Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Režim ve Venezuele je diktatura, nešetři tvrdými slovy Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém dnešním projevu k velvyslancům o mezinárodní politice kritizoval poměry ve Venezuele. Tamní režim socialistického prezidenta Nicoláse Madura označil za diktaturu, která bojuje o své přežití za cenu zbídačení lidí.

"Naši spoluobčané nechápou, jak někteří (politici) mohli být tak úslužní vůči režimu, který existuje ve Venezuele. Je to diktatura, která se snaží přežít za cenu bezprecedentní lidské bídy, přestože (ropné) bohatství této země zůstává značné," prohlásil Macron. Na mušce své kritiky měl podle agentury AFP krajní levici.

O "Madurově diktatuře" až dosud přímo hovořil americký prezident Donald Trump.

Venezuela se již dlouhé měsíce potýká s hlubokou hospodářskou, politickou i institucionální krizí. Maduro, který je podle průzkumů velice nepopulární, čelí opozičním demonstracím.

Při protestech bylo během čtyř měsíců zabito skoro 130 lidí. Maduro čelí také kritice za vytvoření nového zákonodárného orgánu, namísto parlamentu ovládaného opozicí.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy