reklama

KLDR v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila z místa nedaleko Pchjongjangu raketu, která přeletěla sever Japonska a ve vzdálenosti asi 2700 kilometrů dopadla do Tichého oceánu zhruba 1180 kilometrů východně od ostrova Hokkaidó.

"Plníme všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN a vyzýváme, aby tak činili i naši severokorejští sousedé," řekl dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. "To je zásada, které se držíme během zasedání Rady bezpečnosti OSN a kterou budeme následovat i při dalším jednání, které se bude týkat posledního odpálení severokorejské rakety," dodal.

Peking apeloval na všechny zúčastněné strany, které se zapojily do řešení krize na Korejském poloostrově, aby ukončily zhoubnou spirálu, která napětí dále vyhrocuje. Čínské ministerstvo zahraničí dále uvedlo, že zvýšený vojenský tlak ze strany Washingtonu a Soulu nutí KLDR provádět další raketové zkoušky, které pak dále vedou k dalšímu zvyšování vojenského tlaku na Pchjongjang.

"Čas prokázal, že nátlak a sankce nemohou vyřešit jádro sporu," sdělilo čínské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že jedinou cestou jak vyřešit oprávněné bezpečnostní zájmy všech stran je dialog. Peking proto navrhl, aby americká a jihokorejská armáda zastavila své pravidelné vojenské cvičení, za což by KLDR na oplátku zmrazila vývoj jaderných zbraní a zároveň by se uskutečnila jednání.