Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA poslaly do Pobaltí kvůli Rusku stíhačky F-15

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Vilnius - USA posilují svou přítomnost v Pobaltí v době zvýšených bezpečnostních obav v regionu kvůli blížícím se rusko-běloruským manévrům. Na vojenské základně v litevském Šiauliai dnes přistálo sedm stíhaček F-15.

Americké stíhačky mají hlídkovat ve vzdušném prostoru Litvy, Estonska a Lotyšska. Nahradily čtyři polské stíhačky.

Rusko a Bělorusko plánují v září uskutečnit společné vojenské manévry pod kódovým označením Západ 2017, což znepokojuje zejména Polsko a trojici pobaltských států. Náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin dnes ale prohlásil, že zprávy světových médií o "ruské hrozbě" kvůli chystaným rusko-běloruským manévrům nemají nic společného s realitou a že cvičení bude mít "povýtce obranný charakter".

Litevské tajné služby tvrdí, že cvičení má napodobit ozbrojený konflikt s NATO. Také náměstek běloruského ministra obrany Oleg Bělokoněv připustil, že scénář cvičení počítá s pokusy o destabilizaci ze strany "koalice zemí na Západě", tedy i Polska, Litvy a Lotyšska. Bělokoněv odhaduje počet vojáků, kteří se manévrů zúčastní, na 13.800, jeho ruský protějšek Formin hovoří o 12.700 vojácích.

Severoatlantická aliance se podle svého generálního tajemníka Jense Stoltenberga domnívá, že ve skutečnosti se cvičení zúčastní mnohem více vojáků, než je oficiálně hlášeno.

Témata:  F-15 Eagle Litva U.S. ARMY U.S. AIR FORCE Rusko

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.