reklama

"Zdá se, že myšlenky na spáchání atentátů na železnici prostřednictvím sabotáží na kolejích zaujímají v plánech džihádistických skupin stále větší prostor," uvedl mluvčí Spolkového kriminálního úřadu (BKA), podle nějž to vyplývá z analýz vyjádření různých islamistických skupin.

Například v červenci se na internetové platformě spojované s IS objevila výzva, aby se radikálové pokoušeli způsobit vykolejení vlaků. "Jako cíl, kterého je třeba dosáhnout, se zde uvádělo vlakové neštěstí u Bad Aiblingu v roce 2016," uvedli němečtí kriminalisté, kteří ovšem žádné konkrétní informace o plánovaných útocích na německé železnici prý nemají.

Loňská únorová nehoda u města Bad Aibling si vyžádala 12 mrtvých a téměř 90 zraněných. Při vyšetřování vyšlo najevo, že výpravčí vyslal vlakům špatný signál. Krátce před srážkou hrál přitom hru na mobilním telefonu.

"Takové scénáře atentátů se v úvahách džihádistů zjevně dostávají do popředí," uvedl v reakci na prohlášení BKA předseda parlamentního výboru pro otázky vnitra Ansgar Heveling. Zároveň varoval, že teroristické skupiny od atentátníků už neočekávají "mučednictví", a tak by se mohl okruh potenciálních pachatelů rozšířit.