Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování útoku v Hurgadě? Egypt ho brzdí naznačila česká velvyslankyně

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha - Egyptská strana podle české velvyslankyně oddaluje závěr vyšetřování útoku na turisty v Hurgadě, po kterém zemřela Češka. Pokračují diplomatická jednání o tom, jak odškodnit pozůstalé po zavražděné ženě.

Egypťan Abdar Rahmán Šaabán abú Kúra, který letos 14. července na pláži v Hurgadě zabil dvě německé turistky a pobodal několik dalších lidí včetně 36leté Češky, byl zadržen okamžitě po útoku. "Egypťané jsou v kontaktu s českou policií a Češi zároveň komunikují s Němci, kteří rovněž mají zájem na objasnění motivů útočníka," uvedla velvyslankyně ČR v Egyptě Veronika Kuchyňová - Šmigolová.

Na egyptské straně pozoruje snahu pomoct, ale zároveň věc pozdržet. "Slovně jsou velmi vstřícní a chtějí nám pomoct. Na druhou stranu, oni se obávají toho, že výsledkem vyšetřování bude, že se jedná o teroristický čin nějakého islamisty. A to z jejich pohledu není v jejich zájmu, protože to by mohlo odlákat turisty," uvedla velvyslankyně.

Na začátku srpna egyptský žalobce rozhodl, že útočníka vyšetří psychiatři. "Budou vyšetřovat, budou zkoumat toho člověka, budou dělat další výslechy. Připravme se na to, že to bude trvat poměrně dlouho," popsala svá očekávání ohledně dalšího průběhu vyšetřování velvyslankyně.

Rychlé objasnění útoku Česko od Egypta požadovalo v nótě, stejně jako odškodné pro rodinu zabité ženy. "Egyptská strana přijala myšlenku, že by té rodině mělo být nějakým způsobem alespoň minimálně kompenzováno to, že její členka, matka od dítěte, byla zabita v Egyptě," uvedla Kuchyňová - Šmigolová. "V celku z logických důvodů nechtějí, aby se tomu říkalo odškodnění, protože to by byl precends pro všechny lidi, kterým se v Egyptě něco stane," poznamenala.

Obavy z bezpečnostních rizik podle velvyslankyně velký vliv na zájem lidí o dovolenou v Egyptě nemají. "Tím, jak se teroristické útoky stávají všude možně po světě, tak letos naopak byl v Egyptě strmý nárůst, včetně našich turistů," uvedla.

MZV ČR na svém webu doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Témata:  Češka pobodaná v Egyptě diplomacie Česká republika Egypt

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy