reklama

Sjednotitel frakcí

Abdalláh Muhajsíní je dle Hašemových slov „mladý renomovaný klerik" původem ze Saúdské Arábie, který se rozhodl odejít od své rodiny v Mekce do Sýrie poté, co tam byl zřejmě Islámským státem (IS) zavražděn jeho strýc Omar Muhajsíní.

Abdalláh Muhajsíní ale prohlásil, že chce v Sýrii pomoci překonat IS rozdíly mezi ostatními frakcemi. „Obdivoval jsem Al Kajdu v Iráku a Islámský stát v Iráku a říkal jsem si, že jsou všichni oběťmi lží," uvedl v rozhovoru pro organizaci Swiss Islamic Central Council.

Do Sýrie se Muhajsíní vydal navzdory zákazu vycestovat, které na něj uvalily saúdské úřady. „Uvalují zákazy cestování, aby zabránili těm, kteří podporují mudžahedíny na cestě Alláhově, v cestě do Sýrie," zlobil se Muhajsíní.

V Sýrii podle Hašema skutečně začal vyjednávat s jednotlivými skupinami včetně Islámského státu, aby se spojily v boji proti syrskému prezidentu Bašáru Asadovi.

Podobnost s bin Ládinem

Jen po několika měsících se ale Muhajsíní obrátil proti IS a přidal se na stranu Fronty an-Nusra, místního spojence Al Kajdy, ačkoliv sám prohlašoval, že není na něčí straně. Začal také vytvářet propagační videa, na kterých muslimy vyzývá, aby se přidali k boji proti syrské vládě.

V březnu roku 2015 pak Muhajsíní založil vojenskou koalici Džaíš al-Fatah, která pod sebou sjednotila asi 9 různých skupin včetně an-Nusry. Muhajsíní se stal její ústřední postavou, účastnil se bojů o města Idlib nebo Aleppo a jeho popularita začala rychle růst.

Hašem podotýká, že mezi Muhajsíním a Usámou bin Ládinem, nechvalně známém teroristovi ze skupiny Al Kajda, od jehož zabití nedávno uplynulo pět let, lze najít několik podobných prvků.

„Oba jsou Saúdové, oba jsou z bohatých rodin, které podnikají ve stavebním průmyslu – Muhajsíního rodina vlastní stavební firmu, která má hodnotu asi 133 milionů dolarů – a oba založili zastřešující skupinu pro džihádisty různých národností, které bojují mimo svou zemi. Ale éra bin Ládina není stejná jako ta Muhajsíního," podotýká Hašem.

V době bin Ládina navíc podle Hašema bylo jen málo dalších džihádistických lídrů, kdežto nyní jich je mnoho.

Saúdský trojský kůň?

Moussa al-Ghannami, saúdský kazatel, který Muhajsíního znal, ale varuje, že Muhajsíní má v Sýrii velký obdiv a jeho slovo má obrovskou váhu. Pro Al Kajdu podle něj získal mnoho mladých mužů.

Představitel Íránu, který si přál zůstat v anonymitě, ale podle Hašema uvedl: „Muhajsíní slouží agendě saúdských zpravodajských služeb. To on je dnes tím, kdo má na zemi moc, i když říká věci proti Saúdské Arábii; jeho rodina tam je, jeho děti. Je Saúdským trojským koněm mezi teroristy – zejména mezi těmi, kteří se nezodpovídají saúdské politice."

Tak či tak je podle Hašema ale jasné, že Muhajsíní se stal prominentní osobou syrského konfliktu a získal v tomto ohledu velkou moc. Je proto podle něj nutné s tímto mužem při zvažování situace v Sýrii počítat.